KULAK ÇORBASI
Ölçüler;
Aya köftesi için;
200 gr. yağsız çiğ köftelik kıyma
1 çay bardağı sümüt
1 tatlı kaşığı tuz, karabiber
Hamuru;
1 su bardağı un (yerli un karışık)
1 çay kaşığı tuz
1 yumurta
Biraz ılık su
1 çay bardağı nohut (akşamdan
ıslatılıp haşlanır.)
1 kg. kemik (et suyu için)
2 kg. yoğurt
Aya Köftesinin Hazırlanması:
Kıyma + simit + tuz + karabiber + kırmızı biber
Yukarıdaki karışımlar ıslatılarak yoğrulur, (içerisine su konmaz) ve nohut büyüklüğünde yuvarlanır. Kızgın tereyağında kızartılır. Arzu edilirse fazla miktarda hazırlanarak buzdolabında muhafaza edilebilir.
Hamurun hazırlanması : Un + tuz +1 yumurta + su Yukarıdaki malzeme ile hamur hazırlanır, özleştirilir, dinlendirilir. 2-3 mm. kalınlıkta oklava ile açılır. Açılan hamur 5-6 mm'lik karelere kesilir,
Not: Kesilen hamurlar hemen kullanılabileceği gibi (elenerek), kurutulup bez torbalarda kışlık erzak olarak da kullanılabilir.
Kulak Çorbasının Yapılış: Kemik yıkanıp bol su ile ateşe konur, akşamdan ıslatılmış nohut ateşe konarak haşlanır, hazırlanan aya köftesi, et suyu bir tencereye alınır. Yeter miktarda tuz atılarak kaynamaya bırakılır, kaynayan et suyuna çorbalık hamur ilâve edilir. Hamur pişince haşlanmış nohut ve kızartılmış aya köftesi ilâve edilerek ateş kapatılır. Ara sıra karıştırılarak kaymak tutması engellenir, ılıyınca içine ezilmiş yoğurt karıştırılarak ilâve edilir, üzerine kızgın tereyağına atılmış nane ve kırmızı biber gezdirilir.
ALINTIDIR
http://www.malatya.gov.tr/yemek/ana_yemek.htm