15/11/2007 · Kategori: Makale
Geçtiğimiz hafta içinde ülkemizin bilişim dünyası için çok önemli ve ilginç bir projenin duyurusu yapıldı. Ülkemizin genelde tüketici konumunda olduğu bilişim sektöründe, bir değişiklik rüzgarı başlatmayı hedefleyen TÜBİDER Okul Bilişim oluşumu, özellikle üniversitelerin elektronik ve bilgisayar bölümlerinde okuyan genç arkadaşların çok ilgisini çekecek, gerçekten fırsat olarak nitelenebilecek bir yarışmayı duyurdu. Söz konusu yarışma CPU Türkiye 2008 adını taşıyor ve "Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor" sloganına sahip. Amaç, bu konulara meraklı amatörlerin kollarını sıvıyarak birer işlemci geliştirmeleri. Üstelik, ana amacı üretimi ve araştırmayı teşvik olan bu yarışmanın hayli ciddiye alınır düzeyde ödülleri de var.
Projenin Arkasında Kimler Var?
"CPU Turkey - Türkiye İşlemcisini Tasarlıyor" yarışması projesinin başını TÜBİDER - Okul Bilişim oluşumu çekiyor. Son aylarda çok değerli bir çok eğitim malzemesini Türkçeleştirerek ücretsiz kullanıma açan bu oluşumun yanı sıra, bu tür projelerin gelenekselleşmiş ismi Çizgi Elektronik'i sponsor ve düzenleyiciler arasında görüyoruz. İki büyük işlemci üreticisinden birinin de projeye ana sponsor olarak destek olmaları bekleniyor, bu konuda görüşmeler halen sürmekte.
Amatörler Nasıl İşlemci Tasarlar?
Öncelikle, doğacak yanlış anlamaları önlemek lazım. "İşlemci tasarlanacak" dediğimizde tabii ki kimseye "Otur bir Pentium 4 yap, gel" denmiyor. Burada hedef temel komutları, yazıcı sayısı, kelime uzunluğu yarışmayı düzenleyenler belirlenen 16-bit bir işlemci tasarımının Logisim, Easysim, Multisim, Digital Works, CircuitLogix..vs gibi sanal devre simülatörleri kullanılarak yapılması. Tasarım bilgisayar ortamında yapılacak ve işlemci bu sanal ortamda çalışacak. Tasarlanması hedeflenen işlemci, bir işlemcide bulunması gereken en temel üniteleri içeren basitleştirilmiş bir 16-bit işlemci. Bu işlemcinin yürütmesi beklenen komutlar, yarışmanın web sitesinde listelenmiş durumda.
Bukalemun Yongaya Şekil Vermek
Yarışma tek bir kategoriden oluşmuyor. Az önce bahsettiğimiz "Sanal İşlemci Tasarlama" kategorisinde ek olarak iki kategori daha var. Bunlardan ilki, FPGA tipi yongaları programlayarak belirlenen özelliklerde bir işlemci üretilmesini hedef alıyor. Yani bir önceki kategorideki sanal işlemcinin aksine, bu kategoride elle tutulabilir, fiziksel bir işlemci tasarlanıp çalıştırılacak.
FPGA (Field-programmable gate array) yongaları, yonga ve işlemci tasarımında bambaşka bir dünyayı simgeliyor. Bu yongaların sahip olduğu lojik devreler, istenen şekilde programlanıyor ve yonganın, istenen işlemci haline dönüşmesi sağlanıyor. Yani, ilk başta herhangi bir görev için özelleştirilmemiş olan FPGA yongasını siz özel araçlarıyla programladığınızda, yongayı basit bir grafik işlemcisi haline getirebiliyorsunuz, ya da başka bir özelleşmiş işleve göre şekillendirebiliyorsunuz. Bu sayede, yonga fabrikasına gerek duymadan dilediğiniz yongayı üretebiliyorsunuz. Tabii ki olayın uygulanışı burada anlattığımız kadar basit değil ve bir çok kısıtlamaya sahip, ama temel olarak sistemin işleyişi bu şekilde.
Xilinx, FPGA teknolojisini yaratan ve lider şekilde yürüten firma
Yarışmanın bu kategorisine mühendis ve mühendislik öğrencilerinin katılmaları öngörülmüş. Konunun doğası gereği bu kategori biraz daha fazla bilgi birikimi gerektiriyor, ayrıca özelleşmiş bazı donanım ve yazılımlar gerekmekte.Yarışmayı düzenleyenler bu konularda destek sağlayacaklarını belirtmekteler, bu konuya az sonra değineceğiz.
Akademik Yenilikçi Gömülü Sistem Tasarımı
Yarışmanın son kategorisi öğrencilerden çok öğretim üyelerini ve üniversitelerin içindeki çalışma gruıplarını ilgilendiriyor. Bu kategoride amaç, SoC (System on a Chip) ya da Gömülü (Embedded) sistemler üzerine yenilikçi bir çalışmada bulunmak. Sorunlara yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlar ve şu anda var olan sistemlere yeni değerler katılması, projenin önem verdiği noktalar. Bu konuda halen üzerinde çalıştığı bir tez ya da projesi olanlar, ya da yeni bir proje planlayanlar bu kategoride yarışmaya girebiliyor. Herhangi bir nedenden dolayı projesinin gizli kalmasını gerektiren adaylar için de özel bir çözüm sağlanacağı belirtilmiş.
İyi Niyetini ve Potansiyelini İspatlayana, Tam Destek
Yarışmanın birinci ve özellikle de ikinci aşaması için bazı özel yazılımlara gerek duyuluyor. Öte yandan bu proje, "ben bu işi yapardım da filanca eksiğim vardı, yapamadım" türü bir bahaneyi kabul etmiyor! Yani, eğer bu işi yapabileceğinizi düşünüyorsanız ve niyetiniz varsa, ama sizi engelleyen bir eksik söz konusuysa bunu gündeme getirebiliyorsunuz ve proje yönetimi size yardımcı olmanın yollarını araştırıyor. Burada önemli olan, bir şeyler yapabilecek olduğunu ve iyi niyetini ispat etmek. Yani ortaya hiç bir şey koymadan "Bana bütün gerekli yazılım ve malzemeleri sağlayın, ben işlemciyi yaparım" diye ortaya çıkarsanız elbette bir inandırıcılığınız yok, ama en azından neyi nasıl yapacağınızı kağıt üzerinde belirler, kabaca şekillendirirseniz, yani ortaya bir şeyler koyarak niyetinizin ciddiliğini ispatlarsanız, proje yönetimi de size eksikleriniz konusunda omuz verecek. Özellikle EDA (Elektronik Tasarım Otomasyonu) yazılımları ve FGPA tasarım kitleri konusunda çeşitli sponsorluk anlaşmaları yapılmış durumda ve destek isteyen yarışmacılara, gerek duyacakları gayet değerli yazılımlar sağlanabilecek. Hatta yarışma çerçevesinde, Logisim Sayısal Mantık Devre Tasarımcısı yazılımı Türkçe dökümantasyonuyla birlikte kullanıma sunulmak üzere.
Değerlendirme ve Ödüller
Yarışmaya katılan projelerin değerlendirilmesi, Türkiye bilişim sektöründen ve akademik çevrelerden temsilcilerin oluşturduğu, deneyim ve birikim sahibi bir jüri tarafından yürütülecek. Başarılı bulunan projeler için ortaya konan ödüller de hayli değerli:
Sanal İşlemci Tasarımı - 10.000 YTL
FPGA ile Fiziksel İşlemci Tasarımı - 20.000 YTL
Akademik Yenilikçi Gömülü Sistem Tasarımı - 10.000 YTL
Bu ödüllerin yanı sıra, başarılı bulunan projeler için mansiyon türü ödüller, yurtdışı fuar ziyaretleri ya da fabrika gezileri gibi hediyeler de söz konusu olacak. Projeye katılan sponsorların artmasıyla, ödül sayısının artması ya da ödüllerin zenginleşmesi olası.
Proje Takvimi Sanal İşlemci Tasarımı
FPGA ile Fiziksel
İşlemci Tasarımı Akademik Yenilikçi
Gömülü Sistem Tasarımı
Ön Değerlendirme 21 Ocak 2008 16 Haziran 2008 15 Eylül 2008
Final Jürisi 28 Ocak 2008 23 Haziran 2008 22 Eylül 2008
Sonuçlar 4 Ekim 2008
Yarışmanın ana sitesine erişmek isteyen arkadaşlar
www.cpu-turkey.com adresini kullanabilirler. İçeriği hızla genişleyecek olan bu sitede hem yarışma üzerine tüm bilgi ve detaylar, hem de haberler ve download edilebilen döküman ve yazılımlar yer almakta.
DarkHardware Olarak Sizinleyiz
DarkHardware olarak şimdiye kadar her türlü amatör elektronik / bilgisayar projesine ilgi gösterdik, kullanıcıların tüketen olmaktan üreten olmak durumuna geçmelerinden heyecan duyduk. Dolayısıyla, söz konusu bu yarışma da bizim için mutlaka desteklenmesi gereken bir proje. Biz öncelikle bir basın kuruluşu olarak yarışmanın duyurusu ve gelişmelerinin size aktarılması konusunda projeye omuz vereceğiz, ama bunun yanısıra, eğer bu ilginç ve heyecan verici yarışmaya katılmayı planlanlayan okurlarımız varsa, onlarla da işbirliği içinde olmak istiyoruz. Elektronik konusuna meraklı kullanıcılarımız için açtığımız "PC Otomasyon" forumumuz altında, bu yarışmaya özel bir CPU Türkiye 2008 alt forumu hazırlamaktayız. Sitemiz müdavimlerinden yarışmaya katılacak arkadaşlarla o platformda buluşalım ve haberleşelim. Böyle bir etkinlikte başarı sağlayacak yarışmacıların üstüne üstlük bir de DarkHardware müdavimi olmaları, bizim için eşsiz bir keyif ve gurur olacaktır.
Elektronik ve bilgisayar konularına derinlemesine meraklı tüm arkadaşları kollarını sıvayıp tasarım başına oturmaya çağırıyoruz!
Yazar: Levent Pekcan
Tarih: Ekim 2007
ALINTIDIR:http://www.darkhardware.com/st.php?u=articles/cpu-turkey-2008