nihat
Mesaj Sayısı : 333 Kayıt tarihi : 02/03/09 Yaş : 58 Nerden : hançukur, elmasuyu, malatya
| Konu: Uçuk ve Aftlar Çarş. Mart 18, 2009 12:18 am | |
| Eğer ağzınızda yara nedeni ile yiyemiyor ve konuşamıyorsanız korkmayın. Bu çok yaygın bir durumdur. Birçok sağlıklı insan tekrarlayan ağız yaralarından şikayetçidir. En çok görülen ağız yaraları uçuk ve pamukçuklardır. Ağızda oluştuğu zaman bunları birbirinden ayırdetmek zordur. Nedenleri ve tedavileri farklı olduğu için hangisinin uçuk, hangisinin pamukçuk olduğunu bilmek çok yararlıdır.
Uçuk nedir? Genellikle dudaklarda oluşan içi sıvı dolu kabarcıklardır. Ağızda, bazen dişeti ve damakta da oluşabilirler. Bu tipleri nadirdir. Genelde acırlar ve acı yaradan bir iki gün önce başlar. Acı habercidir. Kabarcıklar saatler içinde patlar ve kabuklanır. 7-10 gün sürer.
Nedenleri Uçuğun nedeni aktif hale gelen Herpes Simpleks virüsüdür. Bu virüs, girdiği kişilerde sessiz olarak kalır. Stres, ateş, travma, hormonal değişiklikler, güneş yanığı gibi durumlarda aktif hale geçer. Yaralar oluştuğunda genelde aynı yerlerde oldukları görülür.
Uçuklar yayılabilir mi? Evet. Uçuğun patlamasından iyileşmesine kadar geçen sürede yayılma riski çok fazladır. Virüs gözlerinize, genital (cinsel) organlarınıza, diğer insanlara bulaşabilir.
Önerilen - Eğer uçuğunuz varsa, mukoz membranlara (yanak içi, gözler, genital bölgeler gibi) dokunmaktan kaçının. - Uçukla oynamayın! - Gözlerinize, cinsel organlarınıza, başka birine dokunmadan önce mutlaka ellerinizi dikkatlice yıkayın.
Tedavi Tedavide ana yol yarayı antiviral bir ilaçla kapamaktır. Örneğin % 5'lik Asiklovir olabilir. Şimdilik etkin bir tedavi yöntemi yoktur, ama bu konuda çalışmalar sürüyor. Doktorunuza veya diş hekiminize en son bilgiler için başvurabilirsiniz.
Aft nedir? Aft; dilde, yumuşak damakta, dudak içleri ve yanaklarda oluşan küçük, fazla derin olmayan ülserlerdir. Oldukça ağrılıdırlar ve 5-10 gün sürerler.
Nedenleri Aft genelde stres, travma, lokal iritasyon, asitli yiyecekler (örneğin domates, meyve, bazı çerezler) nedeniyle bölgenin direncinin düşmesi ile oluşur.
Yayılabilir mi? Hayır! Bakteri veya virüslerle oluşmadığı için bölgeye veya başka birine bulaşmazlar.
Tedavi Tedavide amaç rahatsızlığı gidermek ve enfeksiyonu önlemektir. Bölgeye kortizonlu preparat sürmek yardımcı olur. Ne yazık ki, henüz çok etkili bir tedavi yöntemi yoktur.
Ağzınızda 2 haftadan uzun süren ve geçmeyen yaralar için doktorunuza başvurun! | |
|