nihat
Mesaj Sayısı : 333 Kayıt tarihi : 02/03/09 Yaş : 58 Nerden : hançukur, elmasuyu, malatya
| Konu: İdrar yolu enfeksiyonları Salı Mart 10, 2009 1:15 am | |
| İdrar yolu enfeksiyonlarına neler yol açar?
İdrar sterildir, herhangi bir mikroorganima içermez.İdrar yolu enfeksiyonları mikroorganizmaların idrar kanalı açıklığından girerek çoğalmaları sonucu meydana gelir.Enfeksiyonların bir çoğunda etken E.Coli basili olarak adlandırılan bakteridir.Üretradan girerek mesaneye ulaşır ve sistite yol açar.İdrar yolu enfeksiyonları tedavi edilmezse bakteriler böbreklere kadar ilerleyerek nefrite yol açabilir. İdrar yollarında Klamidya ve Mikoplazma enfeksiyonları görülebilir, fakat bu enfeksiyonlar böbreklere ilerlemez.
İdrar yolu enfeksiyonlarını arttıran risk faktörleri nelerdir?
Bazı kişilerde idrar yolu enfeksiyonları daha sık görülür.Böbrek taşları, kateter uygulamaları, diabet ve bağışıklık sisteminin baskılanması idrar yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığını arttırır.Her beş kadından biri hayatı boyunca en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirir. Kadınlarda üretra kısa olduğundan vajina ve barsaktaki bakteriler kolaylıkla buraya bulaşıp ilerleyebilir.Cinsel ilişkide bulunmakta kadınlarda idrar yolu enfeksiyonlarının görülmesini arttıran nedenlerden biridir.İdrar yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığı yaşla birlikte artar.
İdrar yolu enfeksiyonlarının bulguları nelerdir?
Sık sık ve çok az miktarda idrara çıkmak ve idrar yaparken yanma en sık görünen bulgulardır.İdrar bulanık ve kanlı olabilir.Halsizlik ve kasık bölgesindeki ağrı da bu yakınmalara eşlik edebilir.Enfeksiyon böbreklere ilerlerse ateş, bulantı, kusma, bel ve sırt ağrısı görülür.
İdrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlaması nasıl önlenir?
İdrar yolu enfeksiyonu geçiren kadınların %20'sinde enfeksiyon tekrarlar.Bol su içmek, idrarı tutmamak, tuvalette genital bölgeyi önden arkaya doğru temizlemek, su dolu küvette banyo yapmak yerine duş almayı tercih etmek, cinsel ilişki öncesinde genital bölgeyi temizlemek, vajinal duş ve sprey kullanmaktan kaçınmak idrar yolu enfeksiyonlarının tekrarlamasını önleyebilir. | |
|