HANÇUKUR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HANÇUKUR

GÜZEL MAHALLEMİZ
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Ağız ve Dişeti Hastalıkları, Nedenleri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
nihat

nihat


Mesaj Sayısı : 333
Kayıt tarihi : 02/03/09
Yaş : 58
Nerden : hançukur, elmasuyu, malatya

Ağız ve Dişeti Hastalıkları, Nedenleri Empty
MesajKonu: Ağız ve Dişeti Hastalıkları, Nedenleri   Ağız ve Dişeti Hastalıkları, Nedenleri Icon_minitimeSalı Mart 10, 2009 12:14 am

Ağız ve diş hastalıklarını kabaca dört ana başlık altında toplanır.

- Diş çürükleri
- Dişeti hastalıkları (periodontal hastalıklar)
- Diş dizisi ve kapanış bozuklukları
- Ağız kanserleri

Bu hastalıklardan dişeti hastalıklarının en basit türü olan gingivitis yüzde 90 'lara varan görülme sıklığı ile Guinness rekorlar kitabına girmiştir.

Periodontal hastalık nedir?

Dişleri saran destek dokuya periodonsiyum adı verilmekte olup dört dokunun oluşturduğu (1-diş kökünü saran sement, 2-kök ile kemik arasındaki lastiğimsi doku, 3-dişi tutan kemik, 4-kemiği örten dişeti) bir doku ünitesidir. İşte periodontal hastalıklar bu doku ünitesinin hastalıklarıdır ve kolay anlaşılsın diye dişeti hastalıkları olarak adlandırılmıştır. Ancak dişsiz bir bölgedeki dişetinin rahatsızlıkları periodontal hastalıklar tanımına girmemektedir. O yüzden periodontal hastalıklar ismini kullanmak daha doğru olacaktır.

Periodontal hastalıklar da iki ana başlık altında toplanabilir

Gingivitis
Periodontal hastalıkların en çok karşılaşılanıdır ve daha ciddi periodontal hastalıkların ilk evresi olarak da değerlendirilebilir. Bu hastalıkta dişlerin etrafını saran dişetleri kırmızı, şiş ve kolayca kanamaya eğilimlidir. Bu safhada en belirgin belirti hastanın kendisi tarafından da farkedilecek kanamadır. Kanama dişleri fırçalarken, sert meyveleri ısırarak yerken olabileceği gibi kendiliğinden de olabilir örneğin sabah kalkıldığında yastıkta kan olması gibi. Bu safhanın gayet kolay bir tedavisi vardır: Hekim tarafından yapılacak diştaşı temizliği ve bunu takiben hastanın iyi bir diş fırçalama ve arayüz temizliği ile plak kontrolünü sağlaması problemi çözecektir. Ancak kötü yapılmış veya eskimiş protezler, taşkın dolgular varsa bu problemler de giderilmelidir.

Periodontitis
Periodontal hastalıkların ilerlemiş halidir. Artık iltihap sadece dişetleri ile sınırlı kalmayıp dişleri tutan kemik dokusunu da ilgilendirir hale gelmiştir, böylece kemik kaybı olmaya başlar, dişlerin çekimine, hatta kendiliğinden düşmesine varan sonuçlar oluşabilir. Hastalığın tedavisinde artık lokal anestezi altında küretaj denilen diş ile dişeti arsına girerek iltihaplı dokuların kazınarak temizlenmesi işlemi ve/veya flep operasyonu dediğimiz cerrahi girişimler gerekmektedir. Tabii ki hastanın diş fırçalaması ve arayüz temizliği yine tedavinin vazgeçilmez gerekleridir.

Dişeti hastalıklarının belirtileri

- Kırmızı, şiş, parlak dişetleri
- Dişler fırçalanırken kanama
- Sürekli ağız kokusu
- Dişetlerının dişlerden ayrılması
- Dişetleri ile dişler arasından iltihap(püy) gelmesi
- Dişlerin sallanması ve birbirinden ayrılması

Bu beliritilerden bir tanesi bile hekime başvurmanız için yeterlidir, kaldı ki bunlardan hiçbiri olmaksızın da periodontal hastalığa sahip olabilirsiniz.

Dişeti hastalıklarının nedenleri nelerdir?

Dişeti hastalığının neredeyse tek nedeni vardır; o da dişlerin üzerinde gri-sarımsı birikintiler ve diştası ile kendini belli eden kısaca bakteri plağı dediğimiz mikroorganizma birikintileridir. O yüzden bir hastalığın tedavisinde ana amaç olan hastalık etkenini ortadan kaldırmak eylemi, dişeti hastalıklarında iyi bir ağız bakımı ile kendini göstermektedir. Bakteri plağı hergün temizlenmezse sertleşerek diştaşı halini alır, ki artık diş fırçası ile uzaklaştırılamaz; bu durumda mutlaka hekime başvurmak gerekir.
Periodontal hastalıkların ana etkeni bakteri plağı olmakla beraber; sigara kullanımı, lösemi, AİDS gibi savunma sistemini etkileyen hastalıklar, diabet veya hamilelik gibi hormonal durumda değişiklik oluşturan haller de periodontal hastalıkların sıklığının ve şiddetinin arttığı durumlardır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://harazey.blogcu.com/
 
Ağız ve Dişeti Hastalıkları, Nedenleri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Horlama ve nedenleri
» Dua aynı dua, amaokuyan ağız...
» Inley ile Daha Estetik Bir Ağız
» Koroner Kalp Hastalıkları
» Retina ve Vitreus Hastalıkları

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HANÇUKUR :: SAĞLIK :: SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ :: DİŞ HASTALIKLARI-
Buraya geçin: