nihat
Mesaj Sayısı : 333 Kayıt tarihi : 02/03/09 Yaş : 58 Nerden : hançukur, elmasuyu, malatya
| Konu: Boğmaca ve belirtileri Ptsi Mart 09, 2009 11:59 pm | |
| Çocuk hastalıkları içinde en tehlikelilerinden bir olan boğmaca şiddetli öksürükle kendini gösterir. Oldukça bulaşıcı olduğundan boğmacaya yakalanan çocuğunuzu aşılanmamış çocuklardan uzak tutmalısınız.
Aşılanmış çocuklarda hastalığın hafif bir şekli görülebilir. Boğmacalı çocukların küçük bir bölümünde bronşit ya da zaatüre gibi ikincil enfeksiyonlar gelişebilir.
Belirtiler 1.Hafta · Öksürük ve sıradan soğukalgınlığı belirtileri · Hafif ateş
2. Hafta · Öksürüğün artması, ardından solunum güçlüğüne yol açan ve süresi bir dakikayı bulan öksürük nöbetlerinin sıklaşması · Çocuk 18 aylıkdan büyükse “boğulur gibi” ses çıkararak solunum güçlüğünü yenebilir. · Öksürük nöbetinden sonra kusma
3. ve 10. Haftalar Arası · Öksürük gittikçe düzelir, ancak çocuk soğuk alırsa kötüleşebilir. · Üçüncü haftadan sonra hastalığın bulaşma olasılığı azdır.
Ne Yapmalı? 1. Öksürük nöbetleri sırasında çocuğunuz sıkıntıya girebileceği için mutlaka yanında bulunun. Kucağınıza oturtup hafifçe öne eğin. Çıkarabileceği balgamı tükürmesi için yakınında bir kap bulundurun. Nöbet sırasında kusma olabilir. Enfeksiyonun yayılmaması için bu kabı kaynar su ile yıkayın. 2. Çocuğunuz yemeklerden sonra öksürüyor ve kusuyorsa sık sık ama azar azar, olabilirse öksürük nöbetinden hemen sonra yedirin. 3. Çocuğu oyalayın; dikkati başka şeye yönelirse öksürük nöbetleri azalır. Oynarken heyecanlamamasını ve yorulmamasını sağlamalısınız, yoksa nöbet başlayabilir. 4. Gece öksürük nöbeti gelirse yanında bulunabilmeniz için çocuğunuzla aynı odada yatın. 5. Çocuğun yanında sigara içilmesine göz yummayın. Çocuğa öksürük kesici ilaç da vermeyin.
Tedavisi Doktor öksürüğü bastırıcı ilaç ve antibiyotik verebilir. Antibiyotik, öksürüğü iyileştirmede etkin olmasa da öksürüğün şiddetini ve çocuğun hastalığı bulaştırma tehlikesini azaltır. | |
|