nihat
Mesaj Sayısı : 333 Kayıt tarihi : 02/03/09 Yaş : 58 Nerden : hançukur, elmasuyu, malatya
| Konu: Ateş Ve Yan Etkileri Ptsi Mart 09, 2009 11:55 pm | |
| Ateş infeksiyon hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığın en önemli ve en sık görülen belirtilerindendir. Ateş vücut ısısının makattan ölçümle 38.3 C° ve üzerinde olmasıdır. İnsan vücudunun normal ısısı koltuk altı ve ağızdan (36.4 - 36.9 C°)dir. Makattan (rektal) ısı bundan 1 derece fazladır. Bebeğinizin ateşinin yükselmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Ateşe neden olan etken araştırılmalıdır.
Bebeğinizin ateşini ne zaman ölçmelisiniz? Bebeğinize dokunduğunuzda sıcaklık hissediyor musunuz? Onu öptüğünüzde alnı sizin dudaklarınızdan daha mı sıcak? Bebeğiniz normalden farklı şekilde huzursuz ya da sessiz mi? Bebeğinizin uyku ritmi birden değişti mi? Kusuyor mu? İshal mi? Bu sorulardan herhangi biriyle karşılaştığınızda vücut ısısını termometreyle ölçün.
Bebeğinizin vücut ısısı makata sokulan bir termometreyle alınır. Bunun için özel bir rektal dereceye (uç kısmı yuvarlatılmış) gereksinim vardır. Ayrıca termo-metrenin kolayca girebilmesi için, uç kısmı krem veya vazelinle yağlanmalıdır. Termometreyi makattan yaklaşık 1,5 cm kadar sokun ve 2-3 dk. bekletin, sonra çıkartıp okuyun.
ATEŞİN YAN ETKİLERİ Su ve tuz kaybı (dehitratasyon), huzursuzluk ve basit havale olabilir. Havale, yüksek ateşin en sık rastlanılan yan etkisidir. Merkezi sinir sisteminde kalıcı hasara yol açabilmektedir.
ATEŞ DÜŞÜRME YÖNTEMLERİ 1. Soğuk Uygulama:
a) Ateşi yüksek olan çocuğa ılık ya da serin su ile ıslatılmış bez, havlu, (koltuk altı, karın bölgesi, kasıkla, alnına) konur. 15 dk. devam edilir. Bu uygulama ateş düşürmede etkilidir. b) Direk soğuk su uygulaması ise ürpermeye yol açtığından vücut ısısının daha fazla yükselmesine neden olmaktadır. c) Ilık su uygulaması d) Çocuğun üzerinin açılması e) Çocuğun giysilerinin çıkarılması f) Bol sıvı verilmesi gibi yaklaşımlardan sonra ateş düşmediği takdirde ateş düşürücü ilaçlar verilmelidir.
2. Ateş Düşürücü İlaçlar: Aspirin'in yan etkileri; a) Dirençli kusma b) Uyku hali c) Bilincin giderek kapanması d) Kan şekerindeki düşme, e) Karaciğer fonksiyonlarında bozulma olarak tanımlandığı için önerilmemektedir.
Novalgin ise yan etkilerinin çokluğu nedeniyle kullanımı kısıtlanmıştır.
Acetaminophen: Her 4-6 saatte bir verilebilir. a) Döküntü b) Bulantı-kusma c) İshal (diare) d) Karın ağrısı e) Zor idrar yapma f) Toksik dozlarda ciddi karaciğer zedelenmesi gibi çok nadir rastlanan yan etkilere sahiptir. (Paracetamol, Calpol, Tamol, Tylol, Paranox, Vermidon, Minoset, Termalgine, vb.)
Ibuprofen: 6-8 saat ara ile verilebilir. a) Başağrısı - baş dönmesi b) Düşük tansiyon (hipotansiyon) c) Çarpıntı d) Kaşıntı e) Döküntü f) Kulaklarda çınlama hissi g) Bulantı - kusma h) Kabızlık - ishal (diare) kullanımda çok nadirde olsa karşılaşılan durumlardır. Pedifen ve ibufen bu gruba dahildir.
Nimesulid: Günde iki kez 12 saat arayla verilebilir. a) Mide yanması b) Bulantı - kusma c) Şişlik (ödem) d) Oligüri (sık idrar yapma) e) Melena (dışkıda kan) gibi yan etkilere sahiptir.
İlaçları kullanmadan muhakkak doktorunuza danışın. Burada ki ilaçlar yan etkileri belirtilmek için verilmiştir. | |
|