nihat
Mesaj Sayısı : 333 Kayıt tarihi : 02/03/09 Yaş : 58 Nerden : hançukur, elmasuyu, malatya
| Konu: Alerji v burun tıkanıklığı Ptsi Mart 09, 2009 11:53 pm | |
| Saman nezlesi, alerjik rinite verilen isimdir. Alerji burun tıkanıklığında olduğu gibi, yabancı bir cisme, polen, ev tozu akarı, hayvan atıkları veya ev tozundaki bazı parçacıklara karşı oluşan aşırı enflamasyon yanıtıdır.
Bazen besinler de rol oynamaktadır. Polenler ilkbaharda veya sonbaharda problem oluşturmaktadır. Bunun yanında ev tozu bütün bir yıl boyunca rahatsız edebilir. Bunun ideal tedavisi şikayetlere neden olan şeylerden uzak durmaktır, ancak çoğu zaman bu pratik değildir. Alerjik hastalarda, soğuk algınlığında olduğu gibi, vücutta histamin salgılanmasına neden olan parçacıklar sonucunda burun tıkanıklığı ve akıntısı oluşur. Antihistaminik ilaçlar histaminin etkisini önleyerek şikayetleri ortadan kaldırabilir. Dekonjestanlar genişlemiş kan damarlarını büzerek burnun açılmasını sağlarlar. Antihistaminiklerin büyük çoğunluğu uykuya meyili artırırken dekonjestanlar tam bunun aksi olarak uyarıcı etki gösterir. Bu nedenle ilaçları bir arada kullanmak en doğru seçim olacaktır.
Uyarı! Antihistaminik kullanırken uykuya meyili olanların otomobil kullanmaları veya tehlikeli işlerde çalışmaları çok sakıncalıdır. Dekonjestanlar kalp hızını ve kan basıncını artırdıkları için yüksek tansiyonu, kalbinde ritim bozukluğu, glokumu ve idrara çıkmada zorluğu olan hastalarda kullanılmamalıdır. Hamileler alacakları herhangi bir ilaç için mutlaka doktorlarına başvurmalıdırlar. Kortikosteroidler (kortizon) birçok alerjik hastada belirgin bir şekilde etkindir, ancak bilinen yan etkilerinden dolayı muhakkak doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Bunun yanında bu ilaçlar burun spreyi olarak kullanıldıklarında daha güvenilir ve etkilidirler. Alerji iğneleri en spesifik tedavi yöntemidir. Bazen hastanın hangi maddelere karşı alerjik olduğunu anlamak için kan ve deri testleri yapılabilir. Doktor tedavinin başlangıç şemasını belirleyecektir. Bunlar genelde enjeksiyonlar şeklinde olacaktır. Bu tedavi insandaki antikorları bloke ederek alerjik reaksiyonun önlenmesi yoluyla etki gösterir. Birçok hasta ilaçların yan etkilerinden dolayı enjeksiyonu tercih eder. Alerjisi olan hastaların sinüs enfeksiyonu olma eğilimleri daha da artmıştır. | |
|