HANÇUKUR
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HANÇUKUR

GÜZEL MAHALLEMİZ
 
AnasayfaLatest imagesKayıt OlGiriş yap

 

 Kulak Kiri

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
nihat

nihat


Mesaj Sayısı : 333
Kayıt tarihi : 02/03/09
Yaş : 58
Nerden : hançukur, elmasuyu, malatya

Kulak Kiri Empty
MesajKonu: Kulak Kiri   Kulak Kiri Icon_minitimeÇarş. Mart 18, 2009 12:13 am

Neler yapabiliriz?
- Kulağınıza dirseğinizden daha küçük bir cisim sokmayın.
- Pamuklu çöpler kulağınızı değil, göbeğinizi temizlemek içindir.

Dış kulak yolu ve kulak kanalı
Dış kulak, kafada görülen kısmı ile huni şeklinde bir yapıya ilave olarak bir kanaldan oluşmuştur. Bu kanal kulak zarında sonlanır. Kulak kanalı hafif aşağı meyille seyreder.

Kanalın dış kısmının cildi kulak zamkı denilen özel bir madde salgılayan guddeler içerir. Bu zamk kulak zarına toz ve kum gibi maddelerin gitmesini önler. Genellikle zamk yavaş yavaş birikir ve yakaladığı toz ve kumla birlikte dışarı doğru yuvarlanır. Veya yavaş yavaş kulak kepçesine doğru göç eder.

Kulak temizlenmeli mi?
Kulak kiri ya da kulak zamkı üretimi kulak kanalının zar tarafından değil dışarıya doğru olan parçasından olur. Kulak kiri kulak zarına yaklaşmış ise bu kirin pamuklu çöpler ya da herhangi bir cisimle itilmesinden dolayıdır. Bu gibi cisimler sadece kiri kulak zarına doğru itmeye yaramaktadır.

Ayrıca kulak kanalı derisi ve kulak zarı çok narin örtüler olup kolaylıkla yaralanabilmektedir. Kulak vaksı ya da kulak kiri normal bir oluşumdur. Kulak derisinde geçici olarak su geçirmez bir örtü oluşturarak rol alır. Kulak vaksının olmayışı kulağın kurumasına ve kaşıntılı kulak hastalığına yol açar.

Çoğu zaman kulak kendi kendini temizler. Eski kulak vaksı devamlı olarak kendini parçalanabileceği ve dışarı çıkabileceği ortama iter. İdeal şartlarda dış kulak yolunu temizlemeyiniz. Fakat bunun her zaman böyle olmadığını biliyoruz.

Kulak vaksı bazen çok birikir ve dış kulak yolunu tıkayarak işitme kaybına neden olabilir. Doktorunuz bunu temizleyecektir. Temizleme, yıkama, vakumla alma ya da özel aletlerle dışarı alma biçimindedir.

En basit olarak size kulak kirini yumuşatacak kulak damlası verecektir. Bazı hastalarda kulak damlası ile yumuşatma için özel formüller uygulanır.

Kulak yıkaması için kulak zarınızda delik olmadığını bilmek zorundasınız. Kulak zarınızdaki delik, yıkama sırasında enfeksiyona neden olacaktır. Kulak zarınızın sağlam olduğundan emin değilseniz doktorunuza danışmanızda yarar vardır.

Gliserin gibi eczaneden reçetesiz alacağınız damla ile birkaç günde kulak kiriniz yumuşar ve dışarı akma eğilimi gösterir. Ancak hâlâ kulağınız tıkalı ise doktorunuza danışınız. Vakumla ve özel aletlerle kulak kirinin temizlenmesi daha güvenilir yöntemdir.

Kulakta sinek, böcek ve yabancı cisimler
Birçok değişik böcek kulağa kaçabilmektedir. Tatarcık sineği, güve, hamam böceği en sık bilinen türlerdir. Sinekler kulak kirine yapışır ve uçamaz. Büyük böcekler kulakta dönemez ve geri çıkamazlar.

Çıkmak için çırpındıkça ağrı verir ve korkutucu bir his oluştururlar. Kulağa sinek kaçtığında kulak yıkanarak çıkartılabilir (Yıkamadan sonra alkolle kurulama yapılmalıdır). Büyük böcekler için kulak yağlı bir madde ile doldurulur. Bu böcekteki solunum yollarını tıkayarak öldürür. 5 -10 dakika beklenir.

Daha sonra doktor böceği çıkartır. Özellikle çocuklarda kalem ucu, silgi, plastik maddeler sıklıkla kulağa kaçabilmektedir. Bunlar ancak doktor tarafından çıkartılmalıdır.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://harazey.blogcu.com/
 
Kulak Kiri
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» KULAK ÇORBASI
» Orta Kulak İltihabi
» Delik Kulak Zarı
» Kulak Nasıl Korunur?
» Uçak Yolculuğu, Yükseklik ve Kulak

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
HANÇUKUR :: SAĞLIK :: SAĞLIK ANSİKLOPEDİSİ :: KULAK BURUN BOĞAZ-
Buraya geçin: